Wykonanie
To idealny przepis, gdy nie masz konkretnego pomysłu na to co można ugotować, a chcesz szybko zjeść. Wykorzystać możesz praktycznie wszystko co pozostało z wcześniejszych posiłków.1kg
ziemniaków25 dag
kiełbasy,
parówek2
cebule2
jaja20 dag
żółtego sera edamskiego3/4 szklanki
śmietanyłyżka
olejułyżeczka
masła2 łyżki
bułki tartejprzyprawa do dań z
ziemniakówpieprzsólZiemniaki obieramy, myjemy, kroimy w cienkie plasterki - obgotowujemy w osolonej wodzie przez 10 minut.
Kiełbasę obieramy z osłonki i kroimy w cienkie plastry.
Śmietanę mieszamy z roztrzepanymi
jajami i przyprawiamy.
Cebulę obieramy, kroimy w talarki i szklimy na
oleju dodając
przyprawy.
Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.Naczynie żaroodporne smarujemy
masłem i posypujemy
bułka tartą. Układamy kolejno:- połowę
ziemniaków,- połowę
żółtego sera,-
przyprawy,- połowę
cebuli,- połowę
kiełbasy.- pozostałą
cebulę,- pozostałe
ziemniaki,- pozostałą
kiełbasę.Na koniec posypujemy
żółtym serem i zalewamy
śmietaną wymieszaną z
jajami.Zapiekamy w mocno nagrzanym piekarniku przez 20 minut. Podajemy z surówką.Ten przepis pochodzi z książki:
SMACZNEGO :-)