ßßß Cookit - przepis na KURCZAK PO CYGAŃSKU

KURCZAK PO CYGAŃSKU

nazwa

Wykonanie

Tak sobie przeglądam moje przepisy i właśnie odkryłam, że całkowicie zapodział się jeden taki, na super smacznego kurczaka. No więc szybko nadrabiam i prezentuję ;-)
4 udka kurczaka
duża cebula
3 ząbki czosnku
2 marchewki
2 białe części pora
½ średniego selera
1 pietruszka
1 szklanka rosołu (może być z kostki)
3 łyżki łagodnej musztardy
2 czubate łyżki masła
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
Warzywa umyć, obrać. Marchew, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce. Cebulę i por drobno posiekać. Udka opłukać, podzielić na 2 części, posypać obficie przyprawami oraz wysmarować musztardą i wyciśniętym czosnkiem, następnie ułożyć na spodzie brytfanny. Na udka rozłożyć posiekane masło oraz warzywa. Naczynie przykryć i wstawiamy do piekarnika na 30 min – temp 220 ° C. Brytfannę wyjmujemy z piekarnika, wlewamy rosół i dusimy pod przykryciem do miękkości składników (ok. 20min). Doprawiamy.
Podawać z grubym makaronem lub ugotowanym na sypko ryżem.
Ten przepis pochodzi z książki:
SMACZNEGO :-)
Źródło:http://peggiwkuchni.blogspot.com/2013/02/kurczak-po-cygansku.html