ßßß Cookit - przepis na SURÓWKA Z KAPUSTY WŁOSKIEJ

SURÓWKA Z KAPUSTY WŁOSKIEJ

nazwa

Wykonanie

Dziś skromnie - tylko surówka. Nie oznacza to jednak, że jest mniej smacznie. Warzywa w surówce znakomicie się uzupełniają, a są przy tym przyjemnie chrupkie. Chętnie ją zjecie do wszelkich dań mięsnych i rybnych - przynajmniej ja tak robię ;-)
1/2 główki kapusty włoskiej
1 por
2 średnie marchewki
3 ogórki konserwowe
natka pietruszki
olej
sok z cytryny lub ocet winny
cukier
sól
pieprz
Kapustę oczyszczamy a następnie drobno szatkujemy, lekko solimy i odstawiamy na kilka minut - następnie odciskamy sok.
Por oczyszczamy i cienko kroimy, marchewkę obieramy, myjemy i wraz z ogórkami ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa mieszamy.
Robimy sos: 3 łyżki oleju, 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem - mieszamy. Ja przeważnie dorabiam jeszcze trochę, ale to zależy czy lubi się dużo sosu czy nie ;-)
Polewamy warzywa i mieszamy, na koniec dodajemy natkę pietruszki.
SMACZNEGO :-)
Źródło:http://peggiwkuchni.blogspot.com/2012/09/surowka-z-kapusty-woskiej.html