Wykonanie
Dziś skromnie - tylko surówka. Nie oznacza to jednak, że jest mniej smacznie. Warzywa w surówce znakomicie się uzupełniają, a są przy tym przyjemnie chrupkie. Chętnie ją zjecie do wszelkich dań
mięsnych i
rybnych - przynajmniej ja tak robię ;-)1/2 główki
kapusty włoskiej1
por2 średnie
marchewki3
ogórki konserwowenatka pietruszkiolejsok z cytryny lub
ocet winnycukiersólpieprzKapustę oczyszczamy a następnie drobno szatkujemy, lekko solimy i odstawiamy na kilka minut - następnie odciskamy sok.
Por oczyszczamy i cienko kroimy,
marchewkę obieramy, myjemy i wraz z
ogórkami ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa mieszamy.Robimy sos: 3 łyżki
oleju, 1 łyżka
octu winnego lub
soku z cytryny, doprawiamy
solą,
pieprzem i
cukrem - mieszamy. Ja przeważnie dorabiam jeszcze trochę, ale to zależy czy lubi się dużo sosu czy nie ;-)Polewamy warzywa i mieszamy, na koniec dodajemy
natkę pietruszki.SMACZNEGO :-)