Makowiec po japońsku to ciekawy przepis na nieco inny makowiec. Do zrobienia tego ciasta skłoniła mnie ciekawa nazwa. Inna nazwa z jaką się spotkałam to szarlotka japońska. To wilgotne ciasto za sprawą zawartych w cieście jabłek. Jednak samych jabłek nie czuć.Inspiracja: LinkCiasto1 paczka 200g maku6 jajek6 łyżek kaszy manny3 duże jabłka starte na grubej tarce1/2 kostki (125g) masła lub margaryny250g cukru pudru,2 łyżeczki proszku do pieczeniaorzechy włoskie lub inne bakalie2 łyżki wiśni mrożonych (niekoniecznie)Mak sparzyć we wrzątku i skręcić 2 razy. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po jednym żółtku i ucierać. Dodać sparzony i skręcony mak (po 1 łyżce), cały czas miksując mikserem, następnie kaszę mannę i jabłka, proszek do pieczenia oraz bakalie. Wymieszać dokładnie. Na koniec dodać ubitą z łyżką cukru pianę z białek. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Moja blacha miała 25x35cm.Piec ok. 1 godz. w temp. 180 st.Polewa czekoladowa1/4 kostki margaryny ok. 60g2 łyżki cukru2 łyżki zimnej wody,1 łyżka kakaoorzechy włoskie do posypaniaSkładniki polewy gotować 4 min. Polewą polać ciepłe ciasto. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi.