ßßß Cookit - przepis na Makowiec po japońsku

Makowiec po japońsku

nazwa

Wykonanie

Makowiec po japońsku to ciekawy przepis na nieco inny makowiec. Do zrobienia tego ciasta skłoniła mnie ciekawa nazwa. Inna nazwa z jaką się spotkałam to szarlotka japońska. To wilgotne ciasto za sprawą zawartych w cieście jabłek. Jednak samych jabłek nie czuć.
Inspiracja: Link
Ciasto
1 paczka 200g maku
6 jajek
6 łyżek kaszy manny
3 duże jabłka starte na grubej tarce
1/2 kostki (125g) masła lub margaryny
250g cukru pudru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
orzechy włoskie lub inne bakalie
2 łyżki wiśni mrożonych (niekoniecznie)
Mak sparzyć we wrzątku i skręcić 2 razy. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po jednym żółtku i ucierać. Dodać sparzony i skręcony mak (po 1 łyżce), cały czas miksując mikserem, następnie kaszę mannę i jabłka, proszek do pieczenia oraz bakalie. Wymieszać dokładnie. Na koniec dodać ubitą z łyżką cukru pianę z białek. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Moja blacha miała 25x35cm.
Piec ok. 1 godz. w temp. 180 st.
Polewa czekoladowa
1/4 kostki margaryny ok. 60g
2 łyżki cukru
2 łyżki zimnej wody,
1 łyżka kakao
orzechy włoskie do posypania
Składniki polewy gotować 4 min. Polewą polać ciepłe ciasto. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Źródło:http://ilovecooking92.blogspot.com/2012/11/makowiec-po-japonsku.html