Wykonanie
Dzi ś danie idealne na wyjątkowe ok azje . Wymaga trochę czasu ale warto zrobić, choć kolor może nie zachęca... (następnym razem użyję
białego wina;)).
Polędwiczki sm akują doskonale z ka żdymi d odatkami . Tym razem zrobiłam je z dodatkiem czerwonego win a,
cebul i i kolorow ego
pieprz u, co d oda ło im trochę pikant ności .1 duża
polędwica wieprzowa (ok.450-500g)1 łyżka świeżo zmielonego
kolorowego pieprzu2 duże
cebule1 szklanka
wytrawnego wina - najlepiej białego (ja użyłam czerwonego)1/3 szklanki
śmietanysól5-6 łyżek
mąkisiekan a
natk a pie
truszkiolej lub
masło do smażeniaPolędwiczkę w całości obtoczyć w
mące wymieszanej z 1/4 łyżki mielonego
pieprzu. Wrzucić na rozgrzany
olej i smażyć do przyrumienienia z dwóch stron. Zdjąć polędwiczkę z patelni, a n a pozostały tłuszcz wrzucić
cebulę pokrojoną w półplasterki i chwilę podsmażyć .
Polędwicę pokroić w plastry i dołożyć do
cebuli, wlać
wino, doprawić pozostałym
pieprzem oraz
solą. Dusić ok. 2 5 minut aż płyn odparuje, c o jakiś czas mieszając.N a koniec wlać
śmietanę (może być zaprawiona odrobiną
mąki, ale nie jest to konieczne) oraz
pietruszkę i dusić jeszcze przez kilka minut. G dy
sos jest za gęsty m o ż na dolać trochę
wody .