ßßß Cookit - przepis na Polędwiczki wieprzowe w czerwonym winie z kolorowym pieprzem

Polędwiczki wieprzowe w czerwonym winie z kolorowym pieprzem

nazwa

Wykonanie

Dzi ś danie idealne na wyjątkowe ok azje . Wymaga trochę czasu ale warto zrobić, choć kolor może nie zachęca... (następnym razem użyję białego wina;)). Polędwiczki sm akują doskonale z ka żdymi d odatkami . Tym razem zrobiłam je z dodatkiem czerwonego win a, cebul i i kolorow ego pieprz u, co d oda ło im trochę pikant ności .
1 duża polędwica wieprzowa (ok.450-500g)
1 łyżka świeżo zmielonego kolorowego pieprzu
2 duże cebule
1 szklanka wytrawnego wina - najlepiej białego (ja użyłam czerwonego)
1/3 szklanki śmietany
sól
5-6 łyżek mąki
siekan a natk a pie truszki
olej lub masło do smażenia
Polędwiczkę w całości obtoczyć w mące wymieszanej z 1/4 łyżki mielonego pieprzu. Wrzucić na rozgrzany olej i smażyć do przyrumienienia z dwóch stron. Zdjąć polędwiczkę z patelni, a n a pozostały tłuszcz wrzucić cebulę pokrojoną w półplasterki i chwilę podsmażyć .
Polędwicę pokroić w plastry i dołożyć do cebuli, wlać wino, doprawić pozostałym pieprzem oraz solą. Dusić ok. 2 5 minut aż płyn odparuje, c o jakiś czas mieszając.
N a koniec wlać śmietanę (może być zaprawiona odrobiną mąki, ale nie jest to konieczne) oraz pietruszkę i dusić jeszcze przez kilka minut. G dy sos jest za gęsty m o ż na dolać trochę wody .
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/02/poledwiczki-wieprzowe-w-czerwonym-winie.html