ßßß Cookit - przepis na Domowe batoniki musli z bakaliami

Domowe batoniki musli z bakaliami

nazwa

Wykonanie

Kupiłam ostatnio batoniki musli. Przeczytałam skład i stwierdziłam, ż e spróbuję zrobić podobne sama.
Przepis znaleziony na tej stronie ale został zmodyfikowany. Trzeba pamiętać, aby dobrze masę dobrze docisnąć do ścianek blaszki i przyklepać (u mnie trochę rozpadały się po bokach.). Najlepiej przyłożyć czymś ciężkim na noc.
140 g płatków owsianych błyskawicznych (u mnie Kupiec)
50 g otrąb owsianych (Kupiec)
50 g cukru trzcinowego
100 ml miodu
50 g masła
ponad 1/2 szklanki siekanych bakalii (u mnie suszona żurawina i morele, rodzynki, migdały, pestki słonecznika)
W garnku rozpuścić na małym ogniu masło, miód i cukier. Do uprażonych na patelni płatków i otrąb wlać rozpuszczoną masę oraz bakalie.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na grubość ok. 1 , 5-2 cm na małą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Po ostygnięciu, przykryć papier em (można przyłożyć czymś ciężkim) i włożyć na noc do lodówki.
Po wyjęciu kroić na kształt batonik ów . Wychodzi ok.16 sztuk.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/01/domowe-batoniki-musli-z-bakaliami.html