ßßß Cookit - przepis na Owsiane ciasto drożdżowe bez mąki i bez wyrabiania

Owsiane ciasto drożdżowe bez mąki i bez wyrabiania

nazwa

Wykonanie

Ostatnio robiłam ciasto drożdżowe z małym dodatkiem płatków owsianych. Tym razem nie dodałam do ciasta w ogóle mąki, tylko same płatki owsiane (jedynie trochę mąki do kruszonki, cho ć jeśli ktoś woli, może również użyć płatków).
Ciasto wychodzi miękkie i wilgotne. Trochę przypomina strukturą ciasto na muffinki, nie rośnie zbyt wysoko.
3 szklanki zmiksowanych płatków owsianych
1/2 szklanki cukru - ciasto będzie lekko słodkie (część cukru można zastąpić stewią)
1 cukier waniliowy
60 g drożdży
5 rozmąconych jajek
3/4 szklanki oleju
1/4 szklanki mleka
dowolne owoce, najlepiej lekko kwaśne (u mnie maliny)
lekka kruszonka:
1/2 szklanki mąki pszennej (można zastąpić zmiksowanymi płatkami)
1/4 szklanki cukru
1/4 kostki margaryny
1. Do miski wsypać płatki owsiane, dodać cukier, cukier wanilinowy, rozkruszone drożdże, roztrzepane jaja, olej i mleko (ważne, aby tego nie mieszać). Przykryć ściereczką i zostawić w lodówce na 6 godzin, najlepiej na noc.
2. Następnego dnia wymieszać dokładnie drewnianą łyżką (ciasto nie wymaga wyrabiania).
3. Wyłożyć ciasto na papier do pieczenia (lub na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blachę), ułożyć owoce i posypać kruszonką.
4. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180'C i piec ok. 40 minut.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/08/owsiane-ciasto-drozdzowe-bez-maki-i-bez.html