Wykonanie
Ostatnio robiłam
ciasto drożdżowe z małym dodatkiem
płatków owsianych. Tym razem nie dodałam do ciasta w ogóle
mąki, tylko same
płatki owsiane (jedynie trochę
mąki do kruszonki, cho ć jeśli ktoś woli, może również użyć
płatków).Ciasto wychodzi miękkie i wilgotne. Trochę przypomina strukturą ciasto na muffinki, nie rośnie zbyt wysoko.3 szklanki zmiksowanych
płatków owsianych1/2 szklanki
cukru - ciasto będzie lekko słodkie (część
cukru można zastąpić
stewią)1
cukier waniliowy60 g
drożdży5 rozmąconych
jajek3/4 szklanki
oleju1/4 szklanki
mlekadowolne
owoce, najlepiej lekko kwaśne (u mnie
maliny)lekka kruszonka:1/2 szklanki
mąki pszennej (można zastąpić zmiksowanymi
płatkami)1/4 szklanki
cukru1/4 kostki
margaryny1. Do miski wsypać
płatki owsiane, dodać
cukier,
cukier wanilinowy, rozkruszone
drożdże, roztrzepane
jaja,
olej i
mleko (ważne, aby tego nie mieszać). Przykryć ściereczką i zostawić w lodówce na 6 godzin, najlepiej na noc.2. Następnego dnia wymieszać dokładnie drewnianą łyżką (ciasto nie wymaga wyrabiania).3. Wyłożyć ciasto na papier do pieczenia (lub na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną
bułką tartą blachę), ułożyć
owoce i posypać kruszonką.4. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180'C i piec ok. 40 minut.