ßßß Cookit - przepis na Orkiszowe ciasto drożdżowe bez wyrabiania - odchudzona wersja

Orkiszowe ciasto drożdżowe bez wyrabiania - odchudzona wersja

nazwa

Wykonanie

1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mąki orkiszowej razowej (sklep Chlebnazdrowie)
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
6 dag drożdży
5 rozmąconych jajek
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
dowolne owoce (u mnie 1 szkl. jagód)
lekka kruszonka:
1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/4 szklanki cukru
1/4 kostki margaryny
1. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, cukier wanilinowy, rozkruszone drożdże, roztrzepane jaja, olej i mleko (ważne, aby tego nie mieszać). Przykryć ściereczką i zostawić w lodówce na 6 godzin, najlepiej na noc.
2. Następnego dnia wymieszać dokładnie drewnianą łyżką (ciasto nie wymaga wyrabiania).
3. Wyłożyć ciasto na papier do pieczenia (lub na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blachę), ułożyć owoce i posypać kruszonką.
4. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180'C) i piec ok. 35 minut.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/07/orkiszowe-ciasto-drozdzowe-bez.html