Wykonanie
1,5 szklanki
mąki pszennej1,5 szklanki
mąki orkiszowej razowej (sklep Chlebnazdrowie)1/2 szklanki
cukru1
cukier waniliowy6 dag
drożdży5 rozmąconych
jajek1/2 szklanki
oleju1/2 szklanki
mlekadowolne
owoce (u mnie 1 szkl.
jagód)lekka kruszonka:1/2 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej1/4 szklanki
cukru1/4 kostki
margaryny1. Do miski przesiać
mąkę, dodać
cukier,
cukier wanilinowy, rozkruszone
drożdże, roztrzepane
jaja,
olej i
mleko (ważne, aby tego nie mieszać). Przykryć ściereczką i zostawić w lodówce na 6 godzin, najlepiej na noc.2. Następnego dnia wymieszać dokładnie drewnianą łyżką (ciasto nie wymaga wyrabiania).3. Wyłożyć ciasto na papier do pieczenia (lub na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną
bułką tartą blachę), ułożyć
owoce i posypać kruszonką.4. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180'C) i piec ok. 35 minut.