ßßß Cookit - przepis na Schab w pieczarkach

Schab w pieczarkach

nazwa

Wykonanie

Danie, które wymaga trochę czasu, ale warto je przygotować, bo jest pyszne. Robię zazwyczaj w większej ilości, od razu na dwa dni.
Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami (u mnie akurat zielony ryż, który otrzymałam od znajomych z Tajlandii).
ok. 600-700 g schabu
ok. 500 g pieczarek
olej do smażenia
sól, pieprz
Schab pokroić w cienkie plastry (jeśli wyjdą za grube, można lekko rozbić).
Na patelni mocno rozgrzać olej i podsmażyć mięso z dwóch stron. Następnie zmniejszyć ogień, przyprawić solą i pieprzem i jeszcze chwilę smażyć.
Pieczarki pokroić w ćwiartki lub grube plastry i podsmażyć na oleju.
Do wąskiego naczynia żaroodpornego ułożyć kawałki schabu, między kawałki mięsa ułożyć pieczarki i polać sosem, który powstał z pieczenia pieczarek.
Przykryć naczynie i wstawić do rozgrzanego do 180'C piekarnika na ok. 30-40 minut.
Najlepiej smakuje z pieczonymi kawałkami ziemniaków, posypanych przyprawą do ziemniaków.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2014/03/schab-w-pieczarkach.html