ßßß Cookit - przepis na Tradycyjna pyszna szarlotka na kruchym cieście z kruszonką

Tradycyjna pyszna szarlotka na kruchym cieście z kruszonką

nazwa

Wykonanie

Tradycyjn a szarlotka (jabłecznik) na kruchym cieście, według przepisu mojej mamy. Pyszna.
Jej smak kojarzy mi się z dzieciństwem. W domu mieliśmy dużą jabłoń i szarlotka, jak również inne ciasta z jabłkami (np. szarlotka z połówkami jabłek), były bardzo często pieczone.
Najlepiej do ciasta dodać same żółtka, choć ja piekłam z całych jajek i również wyszła ok.
Jeśli pieczesz szarlotkę na samych żółtkach, pozostałe białka wykorzystaj do innego ciasta lub ubij z odrobiną cukru pudru i wyłóż na warstwę jabłek.
Piekłam w tortownicy Ø26 cm.
2 czubate szklanki mąki pszenne j (~360-380g lub więcej, w zależności od wielkości żółtek/jajek)
3/4 szklanki cukru pudru (można dać trochę mniej)
kostka miękkiego masła (250 g)
4 żółtka (zamiast żółtek robiłam też wersję z 3 całych jajek i ciasto również wyszło)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki domowego cukru waniliowego (lub 1 op. cukru waniliowego)
ok. 1,5 kg jabłek (lub 1 duży słoik jabłek prażonych)
W szystkie s kładniki, z wyjątkiem jabłek, zagnieść (ja uży łam robot a z hakami).
Ciasto podzielić na 2 części : w iększą część (2/3) rozwałkować i ułożyć na dnie tortownicy, a mniejszą (1/ 3) zawinąć w folię i w łożyć do zamrażalnika pół godzin y .
Obrane jabłka,pokro jone w kostkę, przesmażyć w garnk u z odrobiną wody przez 15-20 min. a pod koniec doda ć odrobinę cukru do smaku (jeśli lubicie to można dodać trochę cynamonu).
Na spód c iasta wyłożyć przestudzone jabłka. S pód można podpiec wcześniej przez 10 minut i dopiero wyłożyć jabłka (ja nie podpiekałam).
Na warstwę jabłek zetrzeć na tarce schłodzą część ciasta.
Piec przez około 45-50 minut, w rozgrzanym do 180'C piekarniku, do zarumienienia wier zch u ciasta.
Po więcej przepisów na różne ciasta (tradycyjne, jak również dietetyczne) odsyłam Was do etykiety " ciasto ".
Dołącz do obserwujących ;)
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/03/tradycyjna-szarlotka-na-kruchym-ciescie.html