ßßß Cookit - przepis na Sałatka z indykiem i burakiem

Sałatka z indykiem i burakiem

nazwa

Wykonanie

Gdy zostanie nam kawałek mięsa z obiadu, możemy go wykorzystać do przygotowania s zybkiej sałatki, np. na kolację. U mnie to akurat pierś z indyka, ale równie dobrze może być kurczak.
1/2 pojedynczej piersi z indyka (lub 1 pojedyncza pierś z kurczaka)
duża garść mieszanki sałat (np. rukoli i sałaty lodowej)
2 łyżki nasion słonecznika
pół małego świeżego buraka
przyprawa do mięs, pieprz, papryka słodka
suszony czosnek
odrobina oleju do smażenia
oliwa do sałaty
mieszanka ziół do sałatki
Pierś z indyka przekroić w poprzek (na cieńsze płaty mięsa), następnie oprószyć przyprawami i usmażyć na niewielkiej ilości oleju (lub użyć pozostałego mięsa z obiadu).
Po przestudzeniu mięso pokroić na małe kawałki.
Nasiona słonecznika uprażyć na suchej patelni.
Braka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, lub pokroić w cienkie słupki. Oprószyć suszonym czosnkiem.
Do miski p rzełożyć sałatę i nasiona słonecznika, oprószyć ziołami do sałatki i polać oliwą. Wymieszać.
Dodać mięso, wymieszać i na koniec posypać wiórkami buraka.
Najlepiej spożyć od razu (przy dłuższym przechowywaniu sałatki, burak może lekko zabarwić mięso).
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2015/06/saatka-z-indykiem-i-burakiem.html