Wykonanie

Gdy zostanie nam kawałek
mięsa z obiadu, możemy go wykorzystać do przygotowania s zybkiej sałatki, np. na kolację. U mnie to akurat pierś z
indyka, ale równie dobrze może być
kurczak.1/2 pojedynczej piersi z
indyka (lub 1 pojedyncza
pierś z kurczaka)duża garść mieszanki
sałat (np.
rukoli i
sałaty lodowej)2 łyżki
nasion słonecznikapół małego świeżego
burakaprzyprawa do mięs,
pieprz,
papryka słodkasuszony
czosnekodrobina
oleju do smażenia
oliwa do
sałatymieszanka
ziół do sałatkiPierś z
indyka przekroić w poprzek (na cieńsze płaty
mięsa), następnie oprószyć
przyprawami i usmażyć na niewielkiej ilości
oleju (lub użyć pozostałego
mięsa z obiadu).Po przestudzeniu
mięso pokroić na małe kawałki.
Nasiona słonecznika uprażyć na suchej patelni.Braka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, lub pokroić w cienkie słupki. Oprószyć suszonym
czosnkiem.Do miski p rzełożyć
sałatę i
nasiona słonecznika, oprószyć
ziołami do sałatki i polać
oliwą. Wymieszać.Dodać
mięso, wymieszać i na koniec posypać wiórkami
buraka.Najlepiej spożyć od razu (przy dłuższym przechowywaniu sałatki,
burak może lekko zabarwić
mięso).