Wykonanie
Chciałam upiec szybki
chleb bezglutenowy, bez wyrabiania. W domu miałam zapas
płatków owsianych, postanowiłam więc upiec
chleb owsiany. Jest on idealny dla osób z nietolerancjami pokarmowymi i alergiami czy drożdżycą organizmu.Bardzo dobrze smakuje, gdy jest opieczony w tosterze, a n ajlepiej kroi się po kilku godzinach od wypieku. Wychodzi wilgotny, przypomina konsystencją razowca.Za pierwszym razem piekłam do z dodatkiem
drożdży, ale prawie nie wyrósł, więc kolejny wypiek był bez
drożdży oraz
cukru i
chleb wyszedł również ok.Babkę płesznik można pominąć, jeśli ktoś nie ma (piekłam chlebek ponownie i bez tego dodatku też się udał).Polecam Wam również mój ulubiony
chleb bez
mąki, z samych ziaren, a jeśli wolicie
chleby na zakwasie - pyszny
chleb pszenno-żytni, zaś dla osób dbających o linię -
chleb fitness z
otrąb owsianych K. Gacy .Składniki na 2 małe keksówki:400 g zmielonych
płatków owsianych górskich bezglutenowych230 g zmielonego
siemienia lnianego (1 kubek poj. 320 ml)3 łyżki psyllium (babka płesznik)4 łyżki mieszanki dowolnych nasion (np.
słonecznik,
dynia,
siemię lniane,
czarnuszka)1 czubata łyżeczka
soli4 łyżki
olejuok. 650-655 ml
mleka roślinnego lub
wody (2 pełne
kubki)Wymieszaj wszystkie suche składniki.Następnie wlej
mleko oraz
olej i ponownie wymieszaj.Odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce (jeśli nie mamy czasu, można na kilka minut, aby siemię zwiększyło objętość).Przełóż do małych keksówek silikonowych (lub tradycyjnych, wysmarowanych tłuszczem i wysypanych
otrębami).Piecz około 40 minut w 190'C.Następnie wyłącz piekarnik i zostaw
chleb w lekko uchylonym piekarniku na pół godziny.Po przestudzeniu można już jeść, ale najlepiej kroi się po kilku godzinach od wypieku.Przechowuj w lodówce lub schowaj do zamrażalnika.Przepis autorski. Jeśli zainspiruje Cię, proszę podaj link do źródła na swoim blogu :).Dołącz do obserwujących ;)