ßßß Cookit - przepis na Owsiany chleb bezglutenowy bez drożdży i mąki

Owsiany chleb bezglutenowy bez drożdży i mąki

nazwa

Wykonanie

Chciałam upiec szybki chleb bezglutenowy, bez wyrabiania. W domu miałam zapas płatków owsianych, postanowiłam więc upiec chleb owsiany. Jest on idealny dla osób z nietolerancjami pokarmowymi i alergiami czy drożdżycą organizmu.
Bardzo dobrze smakuje, gdy jest opieczony w tosterze, a n ajlepiej kroi się po kilku godzinach od wypieku. Wychodzi wilgotny, przypomina konsystencją razowca.
Za pierwszym razem piekłam do z dodatkiem drożdży, ale prawie nie wyrósł, więc kolejny wypiek był bez drożdży oraz cukru i chleb wyszedł również ok.
Babkę płesznik można pominąć, jeśli ktoś nie ma (piekłam chlebek ponownie i bez tego dodatku też się udał).
Polecam Wam również mój ulubiony chleb bez mąki, z samych ziaren, a jeśli wolicie chleby na zakwasie - pyszny chleb pszenno-żytni, zaś dla osób dbających o linię - chleb fitness z otrąb owsianych K. Gacy .
Składniki na 2 małe keksówki:
400 g zmielonych płatków owsianych górskich bezglutenowych
230 g zmielonego siemienia lnianego (1 kubek poj. 320 ml)
3 łyżki psyllium (babka płesznik)
4 łyżki mieszanki dowolnych nasion (np. słonecznik, dynia, siemię lniane, czarnuszka)
1 czubata łyżeczka soli
4 łyżki oleju
ok. 650-655 ml mleka roślinnego lub wody (2 pełne kubki)
Wymieszaj wszystkie suche składniki.
Następnie wlej mleko oraz olej i ponownie wymieszaj.
Odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce (jeśli nie mamy czasu, można na kilka minut, aby siemię zwiększyło objętość).
Przełóż do małych keksówek silikonowych (lub tradycyjnych, wysmarowanych tłuszczem i wysypanych otrębami).
Piecz około 40 minut w 190'C.
Następnie wyłącz piekarnik i zostaw chleb w lekko uchylonym piekarniku na pół godziny.
Po przestudzeniu można już jeść, ale najlepiej kroi się po kilku godzinach od wypieku.
Przechowuj w lodówce lub schowaj do zamrażalnika.
Przepis autorski. Jeśli zainspiruje Cię, proszę podaj link do źródła na swoim blogu :).
Dołącz do obserwujących ;)
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2015/06/owsiany-chleb-bezglutenowy-bez-maki.html