ßßß Cookit - przepis na 38. Monday

38. Monday

nazwa

Wykonanie

quinoa z musli bez cukru z jagodami goji, śliwkami, dżemem jeżynowym i anyżem, Inka z mlekiem
quinoa with unsweeted muesli with goji berries, plums, blackberry jam and anise, Inka with milk
Gorąca kasza w ciepły poranek? Tak, tak też lubię. Tak jak otwieranie z dziecięcą radością nowego musli, sypanie do miski z twarożkiem na wieczór. Dwa lata temu - ale co to są otręby...?
Tak na początku, żebym nie zapomniała: ankieta umieszczona na moim blogu tyczy się tego, czy OPRÓCZ pisania w języku polskim, ktoś chciałby czytać posty po angielsku. To ankieta skierowana głównie do osób z innych krajów, które odwiedzają mojego bloga. Statystyki mówią, że liczby zagranicznych gości rosną, więc postanowiłam się tym zainteresować.
I nieskromnie: jestem z siebie dumna. Edytowałam wszystkie dawne zdjęcia i posty na swoim blogu, zmieniając czcionkę i grafikę. Uff. Typowa-potrzeba-perfekcjonisty zaspokojona.
Wczoraj zagościła u mnie w domu wielka paczka od firmy Sante . Poza bardzo miłym listem, znalazły się w niej dwa opakowania musli bez dodatku cukru, quinoa, słynne jagody goji, otręby owsiane, dwa rodzaje cukru, ksylitol, sól morska, len złocisty, a także masło orzechowe. Czego zatem możecie się spodziewać? Testowania. Możecie być przygotowani na zwiększoną ilości przepisów z mojej strony, bo widząc te smakołyki, ochota do kulinarnych eksperymentów wzrasta co najmniej dwukrotnie.
Cóż mogę powiedzieć o quinoi? Bardzo żałuję, że nie jest ona jeszcze tak popularna, jak powinna. Jest doskonałym przykładem jedzenia funkcjonalnego: zdrowa, pożywna, a na dodatek bardzo smaczna zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Co więcej, mam już pomysł na ciasto z jej udziałem... Ale o tym innym razem.
Źródło:http://relishingmeals.blogspot.com/2012/08/38-monday.html