Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 20g świeżych
drożdży- 250g
mąki pszennej- 2 łyżki
masła- 3/4 szklanki letniej
wody- szczypta
soli-
olej do smażenia*na
syrop- 1 szklanka
cukru pudru- 100ml
wodySposób przygotowania:1. Wszyskie składniki na ciasto mieszamy, wyrabiamy ręką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 20 min.2. Następnie formujemy małe kuleczki i wrzucamy do garnka z rozgrzanym
olejem. Smażymy na złoty kolor od czasu do czasu przewracając, by równo się opiekły. Gotowe wykładamy na papierowe ręczniczki, by ociekły z tłuszczu.3.
Cukier z
wodą zagotowujemy, można dodać trochę
soku z cytryny. Przygotowanym
syropem polewamy usmażone pączki. Można posypać startymi
pistacjami,
kokosem, czy
granatem.