Wykonanie
Składniki:- 1kg
mięsnych żeberek- 1 duża
czerwona papryka- 1
czerwona cebula- 4 ząbki
czosnku- 1 łyżka koncentratu- 2 łyżki
miodu- 1 łyżka
octu-
sól i
pieprz-
olej-
bazyliaSposób przygotowania:1.
Żeberka kroimy w mniejsze kawałki, przyprawiamy
solą,
pieprzem,
bazylią i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.2.
Paprykę,
cebulę kroimy w kostkę,
czosnek siekamy.3.
Żeberka podsmażamy na
oleju, aż się zrumienią, następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu z
żeberek podsmażamy wcześniej pokrojone warzywa, gdy zmiękną dodajemy
miód,
ocet, koncentrat, przyprawiamy do smaku. Sos zostawiamy na palniku jeszcze ok. 4 min., następnie polewamy nim
żeberka.4 Całość wstawiamy do piekarnika na ok. 60 min. w 200 stopniach (przez pierwsze 20 min. można przykryć folią aluminiową).