Wykonanie
Składniki:- 250g płatów
śledziowych- 50g
rodzynek- 2
cebule- 1/3 szklanki
oliwy- 2 łyżeczki
soku z cytryny- 1 łyżeczka
cukru- 1/2 słoiczka małego koncentratu-
pieprzSposób przygotowania:1.
Śledzie moczymy w chłodnej wodzie ok. 2 godz., aby pozbyć się nadmiaru
soli, następnie suszymy i kroimy w mniejsze kawałki.2.
Rodzynki zalewamy wrzątkiem, po 5 min. pozbywamy się
wody.3.
Cebule kroimy w cienkie plasterki, podsmażamy na łyżce
oleju, następnie dodajemy resztę
oleju, koncentrat,
rodzynki,
sok z cytryny,
pieprz chwilę dusimy, nie doprowadzając do zagotowania.4. W naczyniu lub w słoiku układamy na przemian
śledzie z ostudzoną zalewą.5. Przed podaniem odstawiamy do lodówki na kilka godzin.