Wykonanie
Namoura to popularne ciasto wykonane z krupczatki pochodzące z Libanu. Jest popularna na Bliskim Wschodzie pod różnymi nazwami. W Egipcie np. można ją dostać pod nazwą Basbousa; znane jest również w kuchni izraelskiej pod nazwą Tishpishti i stanowi jeden z tradycyjnych deserów w czasie święta Paschy. Proste, szybkie i bez dodatku
jajek, ciasto Namoura to świetna propozycja dla zabieganych. Raz zrobiona wcześniej blacha tego ciasta może być przechowywana bez specjalnego zabezpieczenia - ciasto pozostaje idealnie nasycone
syropem cukrowym i bardzo długo nie czerstwieje.Składniki:500 ml
mąki krupczatki200 ml
białego cukru200 ml
jogurtu greckiegopół kostki stopionego
masłałyżeczka
proszku do pieczeniaSyrop do nasączenia ciasta:400 ml
cukru200 ml
wodyłyżka
wody z kwiatu
pomarańczysok z połowy
cytrynycałe
migdały do dekoracjiSkładniki ciasta wymieszać w dużej misce na jednolitą masę (będzie dość gęsta, w razie potrzeby można dodać jeszcze
jogurtu) i odstawić na co najmniej godzinę. W międzyczasie z
wody i
cukru ugotować
syrop, następnie dodać do niego
wodę z kwiatu
pomarańczy i
sok z cytryny. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Formę do pieczenia wysmarować
masłem, wyłożyć na nią ciasto, rozsmarować równa warstwą i ponacinać w nieduże kwadraty, a każdy kwadrat wetknąć
migdał. Piec ok. 40 minut aż wierzch ciasta zbrązowieje. Gorące ciasto zalać
syropem, tak żeby utopić je całkiem w
syropie, może sięgać nawet 0,5 cm ponad powierzchnię ciasta. Odstawić na kilka godzin. Gorące ciasto wchłonie cały
syrop i stanie się miękkie i rozpływające w ustach.