Wykonanie
Przy okazji przepisu na Long Island Iced Tea wspomniałem, że ten rodzaj
drinków jest dość liczny. Wydaje mi się, że pogoda za oknem to dobry czas, by spróbować najbardziej lodowanej z Iced Tea.Obłędnie błękitną barwę ten
drink zyskuje dzięki likierowi Blue Curaçao .
Likiery Curaçao zawdzięczają swoją nazwę wyspie u wybrzeży Wenezueli, gdzie dawniej uprawiano gorzką
pomarańczę, z którego są robione. Odmiana niebieska posiada dzisiaj swą barwę dzięki błękitowi brylantowemu - barwnikowi spożywczemu. Dawniej otrzymywano ją z pigmentu uzyskiwanego ze skrzydeł niebieskich
indyjskich ważek, jednak w latach 70tych zostało to zakazane, ponieważ ważki te niemal wyginęły.Należy uważać z zastępowaniem
likieru syropami. Mają one zupełnie inny smak niż
likier i mogą popsuć
drinka - w
sumie moim zdaniem nadają się wyłącznie do
barwienia ginu i
wódki z dodatkiem
napojów gazowanych- tak jak w
drinku Royal Navy - naszej pierwszej nieśmiałej próbie z shakerem uwiecznionej na blogu ;)Składniki:15 ml
wódki15 ml
ginu15 ml jasnemu
rumu15 ml
likieru Cointreau15 ml niebieskiego Curaçao10 ml
soku z limonkilemoniada (u nas: Schweppes Lemon)Do wypełnionej
lodem wysokiej szklanki przelać wszystkie
alkoholowe składniki (najlepiej dobrze zmrożone). Następnie dopełnić lemoniadą i wymieszać.за здоровье!