Wykonanie
Klasyczne mojito doczekało się wielu wersji. Można dorzucić do niego
owoce, jak
maliny czy
granat . Można je również podać w formie
lodów. Można w końcu zastąpić
rum innym
alkoholem. W naszym wypadku będzie to polski
miód pitny.
Daje nam to lekki, przyjemny
drink, łączący klasyczny polski smak z karaibskim temperamentem ;)Składniki:50 ml
miodu pitnego dwójniak (u nas Kurpiowski)3 ćwiartki
limonkigarść liści
miętywoda gazowana
lódDo dużej szklanki (najlepiej typu collins) wrzucić 2 ćwiartki
limonki i
miętę. Ugnieść wszystko tłuczkiem barmańskim aż poczujemy wyraźny zapach
mięty.Wszystko dopełnić dużą ilością
lodu. Do szklanki wlać
miód pitny i
wodę gazowaną. Dobrze zamieszać.Szklankę udekorować pozostałą ćwiartką
limonki.