ßßß Cookit - przepis na Domowe błyskawiczne pesto alla siciliana (pesto rosso - czerwone)

Domowe błyskawiczne pesto alla siciliana (pesto rosso - czerwone)

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu proponowaliśmy przepis na zielone pesto z Genui . Dziś czerwony odpowiednik z Sycylii, z pomidorami suszonymi na słoneczku :).
Pesto nadaje się do chleba, makaronu, sałaty, sera i innych dań. Nie należy go podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego smaku. Okres trwałości pesto po otwarciu wynosi około tygodnia; w razie potrzeby można je zamrozić lub z góry zalać ok. centymetrową warstwą oliwy. Tradycyjnie pesto wytwarza się przez ucieranie w marmurowym moździerzu. Moim zdaniem zrobienie go w elektrycznym robocie kuchennym nie szkodzi smakowi sosu a czyni go ekspresowym daniem :)
Składniki:
pół słoiczka suszonych pomidorów z zalewy
16 dużych liści bazylii
duży ząbek czosnku
2 łyżki orzeszków pinowych
2 łyżki startego twardego sera (parmezan, grana padono u nas ser carski; może być też litewski dziurgas)
4 łyżki oliwy (około)
Czosnek, orzeszki, pomidory suszone, ser i bazylię włożyć do robota i ucierać. Co jakiś czas otworzyć, dolać oliwę aż do uzyskania jednolitej masy. Użyliśmy dość słonego sera, w innym wypadku można do smaku dosolić. Przełożyć do słoiczka, można przechowywać w lodówce do tygodnia. Aby bazylia w pesto nie zgorzkniała, dodawać do makaronów pod sam koniec, aby tylko lekko się podgrzało.
Źródło:http://kuchniazwyrakiem.blogspot.com/2014/07/domowe-byskawiczne-pesto-alla-siciliana.html