Wykonanie
To już kolejny z cyklu dni pt. "Świat wygląda o wiele lepiej z perspektywy kocyka." Odechciewa się nawet najlepszych kolorowych, tropikalnych
drinków z
lodem. Uwielbiam
wina ze wschodniej Europy. Szczególny sentyment mam do ciężkich, słodkich, mocno
alkoholowych win krymskich.Moim zdaniem są idealną bazą do grzańca.Składniki (3małe lub 2 duże porcje porcje):0,5 l
wina czerwonego (użyliśmy b.
słodkiego wina krymskiego, można użyć wytrawnego, jednak wtedy należy dodać o wiele więcej
miodu)dwie łyżeczki
miodu (my użyliśmy naszego zaufanego
miodu spadziowego z pasieki znajomej)1/8 sparzonej
pomarańczy ze skórkądwa plastry
cytryny z
syropu cukrowego5
goździków1/3 łyżeczki
cynamonujedno ziarno
ziela angielskiegoszczypta mielonego
imbiruszczypta
kardamonuszczypta
gałki muszkatałowejplastry świeżej
pomarańczy do dekoracji
Wino wlać do garnka. Dołożyć
cytrusy,
miód i
przyprawy. Podgrzewać na wolnym ogniu, uważając, aby nie zagotować. Podawać gorące w szklankach do irish coffee, ozdobione plastrem świeżej
pomarańczy.Будьмо!