Wykonanie
Jutro Wigilia zatem dziś propozycja na klasyczny wigilijny
napój. To tradycyjny polski
napój, w czasach, gdy nie było lodówek goszczący na stołach przez całą zimę. Zawiera bardzo dużo błonnika - jest więc dobrym towarzystwem do świątecznego obżarstwa lub jako element lekkich świąt :)Składniki (na ok. 5 litrów):0,5 kg wędzonych
śliwek-węgierekpół paczki suszonych fig10 dkg
suszonych moreli10 dkg
suszonych jabłek20 dkg
suszonych gruszek5 dkg rodzoneksok z połowy
cytrynyskórka z połowy
cytrynyszklanka
cukruOwoce opłukać. Zalać letnią
wodą. Susz na noc namoczyć. Do
wody z suszem dolać
wody aby całość miała ok. 5 litrów. Gotować do miękkości, uważając aby
owoce się nie rozgotowały. Na koniec gotowania (ok. 10 minut) dolać
sok z cytryny i dodać skórkę. Podawać bardzo mocno schłodzone wraz z
owocami.