Wykonanie
W dalszym ciągu pozostajemy w klimatach amerykańskiego Południa. Niedawno w końcu obejrzeliśmy Księżniczkę i żabę . Film był taki sobie, ale chodzi za mną jedna z piosenek (świecące tyłki świecące tyłki, ratuuunku, niech ktoś ją ode mnie zabierze). Jednym z motywów tego filmu jest kuchnia Nowego Orleanu, czyli
miedzy innymi jambalaya, czy gumbo . W związku z tym zrobiłam kolejną wersję tej potrawy (moje pierwsze podejście do jambalayi tutaj). Podstawa potrawy jest zestaw
cebula,
papryka i
seler naciowy, zwany w kuchni kahuńskiej "świętą trójcą".Składniki na 4 porcje:2 surowe
piersi kurczaka100 g wędzonki150 g kiełbasek225 g dużych
krewetek3 pokrojone
łodygi selerapokrojona zielona i
czerwona papryka2 drobno posiekane ząbki
czosnkuszalotka250 g
sosu pomidorowego250 ml
wywaru z kurczaka lub
wodyłyżeczka
solipół łyżeczki
pieprzu kajeńskiegopół łyżeczku
czarnego pieprzupół łyżeczki
tymiankuolejDo podania: biały ugotowany
ryżSól,
cayenne,
pieprz i
tymianek wymieszać w misce. Dołożyć
mięso kurczaka i dokładnie wymieszać z
przyprawami i usmażyć na złoto na
oleju. Do smażenia najlepiej użyć dużego rondla z grubym dnem. Dodać warzywa i dusić na wolnym ogniu przez ok. 5 minut. Dodać wędzonkę,
kiełbaski,
sos pomidorowy i
wywar. Zamieszać i zagotować. Zmniejszyć płomień i dusić, aż sos nieco wyparuje. Wrzucić
krewetki i gotować ok. 2-3 minut. Przyprawić do smaku, chociaż danie generalnie powinno być pikantne. Podawać z ugotowanym
ryżem.