Wykonanie
Jeszcze są
maliny, więc dziś szybki przepis jak je wykorzystać. Umiem zrobić domowy
budyń, a od jakiegoś czasu kusiło mnie żeby nauczyć się robić
kisiel, jednak obawiałam się eksperymentować na własną rękę - nie chciałam wyprodukować niejadalnej papki ze
skrobi. Na szczęście przypadkiem znalazłam przepis na
kisiel w... książeczce z
tartami. Co prawda był to przepis na
kisiel borówkowy, jednak założyłam, że zasady i proporcje będą takie same dla wszystkich
owoców. I miałam rację.
Składniki na 5-6 porcji:500 g
malin500 ml
wody3 łyżki
cukru2 łyżki
skrobi ziemniaczanejMąkę i
cukier wymieszać z
wodą, zagotować, dodać przebrane i opłukane
maliny. Gotować aż
owoce się rozgotują, a zawiesina
zrobi się gęsta i przezroczysta. Podawać schłodzone. W lodówce można przechowywać do 3 dni.