Wykonanie
Zupa dyniowa gości u nas stosunkowo często. Ale jeszcze nigdy nie była tak egzotyczna. Zuppy z Karaibów mają to do siebie, że są dość niekonwencjonalnie przyprawione. Zupa z
czarnej fasoli miała wspaniały posmak
limonki. Zupa bananowa natomiast wyraźnie smakowała słodkawym
mleczkiem kokosowym. Podobnie przygotowałem dzisiejszą zupę
dyniową. Na szczęście zostało trochę zamrożonej na jesień. Było jej jednak dość mało, więc uzupełniłem ją słodkim
ziemniakiem -
batatem. Połączenie dało pożywną zupę, idealną na zmienną wiosenną pogodę.Składniki:litr
bulionu drobiowegopół małej dyniszklanka
mleczka kokosowego (najlepiej domowego)duży
batatimbir - łyżeczka świeżo startego
płatki chilli pół łyżeczki
sól,
pieprzświeża
kolendraPrzygotować
dynię: usunąć pestki, obrać i pokroić na nieduże kawałki (ok. 2 na 2 cm). Można upiec z dodatkiem
chili i
oliwy, zupa będzie jeszcze lepsza (piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 30 minut).
Batata pokroić na kawałki tej samej wielkości. Wsypać
dynię i
batata do rondla o grubym dnie i zalać
bulionem, gotować ok. 25-30 minut, aż warzywa będą miękkie. Po ok. 15 minutach gotowania dodać
mleczko kokosowe. Pod koniec gotowania dodać świeżo starty
imbir i
chilli. Przestudzić i zmiksować. Doprawić
solą i
pieprzem - uważać, jeśli
bulion był dobrze doprawiony, łatwo można przesadzić. Do podania można udekorować świeżą
kolendrą lub mazem
słodkiej papryki.