W marcu na naszym blogu skupiamy się na kuchni naszych południowych sąsiadów. Na pierwszy ogień smak dzieciństwa na Śląsku Cieszyńskim: krupicová kaše, czyli czeska kaszka manna. Niesamowicie kremowa i słodka, od czasu do czasu warto się skusić :)Składniki na dwie solidne porcje:pół litra mleka3 solidne łyżki kaszki manny (najlepiej czeskiej krupice)2 łyżki cukrułyżeczka cukru waniliowegołyżka masłaszczypta solibrązowy cukier i cynamon do posypaniaZagotować na małym ogniu mleko z cukrem, masłem, solą i cukrem waniliowym (dodać do jeszcze zimnego mleka, bo się wszystko zważy). Krótko przed zagotowaniem dodać kaszkę, ciągle energicznie mieszając. Gotować do 5 minut, aż kaszka zgęstnieje. Zdjąć z ognia i przelać do miseczek. Lekko ostudzić. Posypać brązowym cukrem i cynamonem.