ßßß
W Madrycie natomiast wspaniały Mercado de San Miguel. Polecam każdemu, kto zwiedza to piękne miasto, by wpaść tam na tapasy, choćby na krótką chwilę. Zachwyca, zaskakuje i pysznie smakuje. Każdy znajdzie tam coś dla siebie, zarówno wegetarianin, a szczególnie na diecie bezglutenowej! Ale przede wszystkim wszyscy smakosze szynki parmeńskiej i kiełbasek chorizo.
A teraz obiecany przepis. Mała ale jakże słodka przyjemność przygotowana na jachcie – czyli wyzwanie kambuzowe!!!
SKŁADNIKI:0,75 l śmietanki kremówki (36% i więcej0,25 l mleka 3,2%żelatyna (proporcje na 1l)3/4 szklanki cukru2 laski waniliido sosu:świeże maliny lub truskawki, bądź inne kwaskowate owoceewentualnie dżem z ulubionych owoców i kilka kropel soku z cytrynyŻelatynę rozpuszczamy w rondelku w małej ilości wody. Śmietankę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej cukier. Laski wanilii przecinamy i wyskrobujemy ziarenka i razem z laską dodajemy do mleka, które chwile podgrzewamy. Śmietankę i mleko łączymy (usuwamy laski wanilii). Ciepłe przelewamy do pojemniczków, które po ostudzeniu wkładamy do lodówki do zastygnięcia.Podajemy w kubeczkach lub przekładamy na talerzyki. Warto najpierw polać pojemniki gorąca wodą, by panna cotta łatwiej wyskoczyła na talerzyk :)Polewamy sosem ze zmiksowanych owoców, bądź rozcieńczonego dżemu z cytryną.Tym słodkim akcentem kończąc życzę wszystkim dużo ciepła i radości oraz spełnienia w 2012 roku!