Wykonanie
Wiem, że jest lato, wiem, że niektórym doskwierają upały. Ja jednak nie zbyt często doświadczam tak gorącej aury. Instynktownie sięgam po rozgrzewające przepisy, które choć trochę ogrzeją niskie temperatury, jakie w tym roku przyniosło lato.Boeuf strogonow to jedna z takich potraw. Gęsta i sycąca zupa, z dodatkiem
chili. Ze
słodką papryką,
pomidorami i kwaśnym
ogórkiem. Idealna.

Składaniki:400g
mięsa wołowego3 ziarna
ziela angielskiegoListek laurowy1 duża
cebula3
marchewkiPół
korzenia pietruszkiKawałek
selera (korzeń lub 2 łodygi)2
czerwone papryki6-8 szt
pieczarek1 łyżka
słodkiej papryki2 zabki
czosnku1/3 łyżeczki
pieprzu ziołowegoszczypta
chilli1 puszka
pomidorów1/2 pęczka świeżej
natki pietruszki2
ogórki kwaszonesól,
pieprzwodaolejPrzygotowanie:
Mięso wołowe umyć, osuszyć i wrzucić na gorącą patelnię. Smażyć na
oleju aż będzie zarumienione. W tym samym czasie zagotować półtorej szklanki
wody w garnku, dodać
ziele angielskie i
listek laurowy. Dodać usmażone
mięso i gotować na bardzo wolnym ogniu.Posiekać
cebulę, wrzucić na patelnię. Dodać pokrojone
marchewki,
pietruszkę i
seler, dusić aż warzywa zmiękną. Dodać pokrojoną
paprykę i
pieczarki. Dusić aż
pieczarki puszczą sok. Dodać
słodką paprykę,
czosnek,
pieprz ziołowy i
chilli oraz
pomidory z puszki. Przesmażyć chwilę i wlać całość do garnka z
mięsem. Dodać
natkę pietruszki, pokrojonego drobno
ogórka oraz
wodę (trzeba wlać jej tyle, żeby przykryła warzywa). Gotować na małym ogniu ok. pół godziny, następnie dodać
sól.Podawać z odrobiną kwaśnej
śmietanki.Smacznego :)