ßßß Cookit - przepis na Boeuf strogonow - danie na chłodne dni

Boeuf strogonow - danie na chłodne dni

nazwa

Wykonanie

Wiem, że jest lato, wiem, że niektórym doskwierają upały. Ja jednak nie zbyt często doświadczam tak gorącej aury. Instynktownie sięgam po rozgrzewające przepisy, które choć trochę ogrzeją niskie temperatury, jakie w tym roku przyniosło lato.
Boeuf strogonow to jedna z takich potraw. Gęsta i sycąca zupa, z dodatkiem chili. Ze słodką papryką, pomidorami i kwaśnym ogórkiem. Idealna.
Składaniki:
400g mięsa wołowego
3 ziarna ziela angielskiego
Listek laurowy
1 duża cebula
3 marchewki
Pół korzenia pietruszki
Kawałek selera (korzeń lub 2 łodygi)
2 czerwone papryki
6-8 szt pieczarek
1 łyżka słodkiej papryki
2 zabki czosnku
1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
szczypta chilli
1 puszka pomidorów
1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
2 ogórki kwaszone
sól, pieprz
woda
olej
Przygotowanie:
Mięso wołowe umyć, osuszyć i wrzucić na gorącą patelnię. Smażyć na oleju aż będzie zarumienione. W tym samym czasie zagotować półtorej szklanki wody w garnku, dodać ziele angielskie i listek laurowy. Dodać usmażone mięso i gotować na bardzo wolnym ogniu.
Posiekać cebulę, wrzucić na patelnię. Dodać pokrojone marchewki, pietruszkę i seler, dusić aż warzywa zmiękną. Dodać pokrojoną paprykę i pieczarki. Dusić aż pieczarki puszczą sok. Dodać słodką paprykę, czosnek, pieprz ziołowy i chilli oraz pomidory z puszki. Przesmażyć chwilę i wlać całość do garnka z mięsem. Dodać natkę pietruszki, pokrojonego drobno ogórka oraz wodę (trzeba wlać jej tyle, żeby przykryła warzywa). Gotować na małym ogniu ok. pół godziny, następnie dodać sól.
Podawać z odrobiną kwaśnej śmietanki.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchniawhisper.blogspot.com/2012/07/boeuf-strogonow-danie-na-chodne-dni.html