ßßß Cookit - przepis na Krem z papryki i pomidorów, z bazyliowym jogurtem i czosnkowymi grzankami

Krem z papryki i pomidorów, z bazyliowym jogurtem i czosnkowymi grzankami

nazwa

Wykonanie

Wspaniała zupa na letni obiad. Z greckim jogurtem, przyprawionym świeżą bazylią i czosnkiem. Do tego grzanki prosto z piekarnika, chrupiące i pachnące ziołami. Przepis na krem pochodzi z miesięcznika "Good Food", inaczej jedynie przyprawiłam jogurt i dodałam grzanki.
Składniki:
2 cebule
1 marchew
3 czerwone papryki
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1 puszka pomidorów
800ml bulionu
sól
pieprz
2 łyżki oliwy
3 łyżki jogurtu greckiego
8-10 listków świeżej bazyli
1/2 ząbka czosnku
sól
1 mała bagietka
3 łyżki oliwy
1/2 ząbka czosnku
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
sól
Przygotowanie:
Oliwę rozgrzać na patelni. Wrzucić posiekaną cebulę, marchewkę i paprykę. Dusić do miękkości (ok. 15 min), dodać chili i czosnek. Podsmażyć i wlać pomidory wraz z zalewą. Wymieszać i zalać bulionem. Gotować ok 20 minut. Doprawić solą, jeśli jest to konieczne. Następnie zmiksować całość blenderem.
Jogurt wymieszać z posiekaną bazylią, dodać czosnek roztarty ze szczyptą soli.
Bagietkę pokroić na cienkie plastry i ułożyć na papierze w piekarniku, piec pod górną grzałką aż się zarumienią. Przekręcić i zapiec z drugiej strony.
Czosnek rozetrzeć z solą i ziołami. Wymieszać z oliwą. Pokropić grzanki i zapiec jeszcze chwilę.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchniawhisper.blogspot.com/2012/08/krem-z-papryki-i-pomidorow-z-bazyliowym.html