Wykonanie
Bardzo łatwy sposób na
kurczaka,
przyprawą jest mieszanka głównie z
papryk: słodkiej, wędzonej oraz
chili. Do tego niezwykle chrupiące talarki ziemniaczane, które wcześniej moczyły się w wodzie z
cukrem. To powoduje, że smak
ziemniaka jest bardziej wyrazisty a pancerzyk na wierzchu bardziej chrupki.
Składniki:1
kurczak1 łyżka
papryki słodkiej mielonej1 łyżeczka mielonej
papryki wędzonejszczypta mielonej
chili1 łyżeczka suszonego
czosnku1/2 łyżeczki
brązowego cukru1 łyżeczka
soli1 łyżka
oliwy10
młodych ziemniaków1 litr zimnej
wody2 łyżki
brązowego cukrusól4-5 łyżek
olejuPrzygotowanie:
Kurczaka umyć i osuszyć.
Papryki wymieszać z
czosnkiem,
solą,
cukrem i
oliwą, natrzeć
kurczaka i odstawić na minimum pół godziny w chłodne miejsce.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w talarki.
Cukier rozpuścić w wodzie. Włożyć
ziemniaki i pozostawić na ok godzinę.Piekarnik rozgrzać do 220 stopni, wstawić
kurczaka ułożonego na blaszce (piersią w dół) i piec ok pół godziny. Po tym czasie przekręcić
kurczaka i zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Piec ok 60-80 minut.
Ziemniaki wyjąć z
wody i delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Włożyć do miski, zalać
olejem i dokładnie wymieszać. Ułożyć na papierze do pieczenia, tak, aby nie nachodziły na siebie i piec w temperaturze 180 C, aż będą rumiane.To danie można zrobić w jednym piekarniku, piekąc
kurczaka i
ziemniaki razem, na różnych wysokościach.
Ziemniaki będą piekły się szybciej, więc najpierw należy upiec
mięso,
ziemniaki trzeba włożyć później, ok 40 minut przed końcem pieczenia się
kurczaka.Smacznego :)