ßßß Cookit - przepis na Kurczak w paprykach i chrupiące talarki ziemniaczane

Kurczak w paprykach i chrupiące talarki ziemniaczane

nazwa

Wykonanie

Bardzo łatwy sposób na kurczaka, przyprawą jest mieszanka głównie z papryk: słodkiej, wędzonej oraz chili. Do tego niezwykle chrupiące talarki ziemniaczane, które wcześniej moczyły się w wodzie z cukrem. To powoduje, że smak ziemniaka jest bardziej wyrazisty a pancerzyk na wierzchu bardziej chrupki.
Składniki:
1 kurczak
1 łyżka papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka mielonej papryki wędzonej
szczypta mielonej chili
1 łyżeczka suszonego czosnku
1/2 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy
10 młodych ziemniaków
1 litr zimnej wody
2 łyżki brązowego cukru
sól
4-5 łyżek oleju
Przygotowanie:
Kurczaka umyć i osuszyć. Papryki wymieszać z czosnkiem, solą, cukrem i oliwą, natrzeć kurczaka i odstawić na minimum pół godziny w chłodne miejsce.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w talarki. Cukier rozpuścić w wodzie. Włożyć ziemniaki i pozostawić na ok godzinę.
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni, wstawić kurczaka ułożonego na blaszce (piersią w dół) i piec ok pół godziny. Po tym czasie przekręcić kurczaka i zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Piec ok 60-80 minut.
Ziemniaki wyjąć z wody i delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Włożyć do miski, zalać olejem i dokładnie wymieszać. Ułożyć na papierze do pieczenia, tak, aby nie nachodziły na siebie i piec w temperaturze 180 C, aż będą rumiane.
To danie można zrobić w jednym piekarniku, piekąc kurczaka i ziemniaki razem, na różnych wysokościach. Ziemniaki będą piekły się szybciej, więc najpierw należy upiec mięso, ziemniaki trzeba włożyć później, ok 40 minut przed końcem pieczenia się kurczaka.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchniawhisper.blogspot.com/2012/09/kurczak-w-paprykach-i-chrupiace-talarki.html