ßßß Cookit - przepis na Krówkowa przekąska

Krówkowa przekąska

nazwa

Składniki

Wykonanie

Robiąc po raz drugi tort bezowy, postanowiłam sama zrobić masę krówkową, zamiast kupować gotową. Rzeczywiście, smak takiej masy jest o wiele delikatniejszy i po prosty smaczniejszy. Jednak zostało mi 2/3 puszki tej masy. Wykorzystałam ją więc dwojako - do naleśników (przepis niebawem) oraz do wafli. Nie będzie chyba tajemnicą, jeśli powiem, że dzieciaki nie mogły się od nich oderwać.
Zastanawiałam się, czy zamieścić ten przepis na blogu, bo jest banalny, ale dopiero co, sama szukałam informacji o tym, jak się robi masę krówkową, więc myślę, że komuś się przyda ta informacja.
Składniki:
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego,
- gotowe suche wafle.
Sposób wykonania:
Zamkniętą puszkę mleka zalewamy całkowicie wodą i wstawiamy na ogień. Od zagotowania, trzymamy ją na bardzo małym ogniu przez 3 godziny. Co jakiś czas należy dolewać wodę, by puszka była cały czas przykryta. Po tym czasie wyjmujemy ją z wody i odstawiamy do wystygnięcia. Zimną już masę możemy otworzyć i wykorzystać do wafli, naleśników, dowolnej masy krówkowej lub po prostu wyjadać z puszki :).
Masą krówkową wysmarowałam kupione suche wafle i połączyłam je ze sobą. Warstw może być dowolna liczba, byle dało się je zjeść. Ja połączyłam tylko 2-3 wafle, gdyż moje dzieci idą na ilość. Wolałam, by zjadły 2-3 porcje, ale cienkie :)
Źródło:http://tygryski-to-lubia.blogspot.com/2012/10/krowkowa-przekaska.html