Wykonanie
Jestem wielką fanką
makaronów w każdej postaci. Potrafię go nawet zjeść na sucho.
Makaron gości więc na naszym
stole dość często. Mój mąż jest specjalistą w wymyślaniu dań
makaronowych. Tym razem potrawę zrobiłam ja, ale skorzystałam z przepisu zawartego w mojej ulubionej włoskiej książce kucharskiej, czyli "
Makarony. Wielka księga kucharska".
Składniki:- 1 paczka gotowych gnocchi,- 1 duża
cebula,- 2 ząbki
czosnku,- 1 łodyga
selera naciowego,- 2
marchewki,- 1 puszka
pomidorów lub 4 duże pokrojone w kostkę,- 1 łyżeczka
cukru,- 2 łyżeczki świeżej
bazylii,-
sól i
pieprz do smaku,- 1 łyżka
serka mascarpone (to dodałam od siebie).Sposób wykonania:Na rozgrzanej
oliwie szklimy pokrojoną
cebulę i posiekany
czosnek. Dodajemy też pokrojoną
marchew i
seler. Smażymy przez 5 minut cały czas mieszając. Dodajemy
pomidory,
cukier i doprawiamy
solą i
pieprzem. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy 20 minut. Po tym czasie lekko studzimy i miksujemy w mikserze. Dodajemy posiekaną
bazylię. Ponownie wkładamy na patelnię, by podgrzać przygotowany sos. Od siebie dodałam jeszcze łyżkę
serka mascarpone, który lekko go zabielił.Gnocchi gotujemy w wodzie zgodnie z przepisem. Podajemy z polanym
sosem pomidorowo-
bazyliowym, posypane świeżą
bazylią i startym
parmezanem.
Przepis dodaję do akcji: