ßßß Cookit - przepis na Gnocchi z sosem pomidorowo-bazyliowym

Gnocchi z sosem pomidorowo-bazyliowym

nazwa

Wykonanie

Jestem wielką fanką makaronów w każdej postaci. Potrafię go nawet zjeść na sucho. Makaron gości więc na naszym stole dość często. Mój mąż jest specjalistą w wymyślaniu dań makaronowych. Tym razem potrawę zrobiłam ja, ale skorzystałam z przepisu zawartego w mojej ulubionej włoskiej książce kucharskiej, czyli "Makarony. Wielka księga kucharska".
Składniki:
- 1 paczka gotowych gnocchi,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łodyga selera naciowego,
- 2 marchewki,
- 1 puszka pomidorów lub 4 duże pokrojone w kostkę,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 łyżeczki świeżej bazylii,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżka serka mascarpone (to dodałam od siebie).
Sposób wykonania:
Na rozgrzanej oliwie szklimy pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Dodajemy też pokrojoną marchew i seler. Smażymy przez 5 minut cały czas mieszając. Dodajemy pomidory, cukier i doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy 20 minut. Po tym czasie lekko studzimy i miksujemy w mikserze. Dodajemy posiekaną bazylię. Ponownie wkładamy na patelnię, by podgrzać przygotowany sos. Od siebie dodałam jeszcze łyżkę serka mascarpone, który lekko go zabielił.
Gnocchi gotujemy w wodzie zgodnie z przepisem. Podajemy z polanym sosem pomidorowo-bazyliowym, posypane świeżą bazylią i startym parmezanem.
Przepis dodaję do akcji:
Źródło:http://tygryski-to-lubia.blogspot.com/2012/06/gnocchi-z-sosem-pomidorowo-bazyliowym.html