ßßß
Składniki: na ciasto:- 250 g masła lub margaryny,- 220 g cukru,- 3 jajka,- 300 g mąki,- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,- 1 gorzka czekolada, na polewę:- 5 łyżek wody,- 100 g masła,- 5 łyżek cukru,- 100 g gorzkiej czekolady.Sposób wykonania:Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po czym odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło miksujemy z cukrem i jajkami. Stopniowo dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Łączymy z rozpuszczoną czekoladą i dokładnie mieszamy. Ciasto będzie dość gęste, ale widać tak musi być, bo po upieczeniu było idealne. Dobrze wymieszaną masę przekładamy do niezbyt dużej tortownicy (ja miałam 22 x 27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C i wkładamy do niego ciasto na 30 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z tortownicy i kładziemy na blat do góry dnem. Zostawiamy do wystygnięcia.W tym czasie przygotowujemy polewę czekoladową. W tym celu topimy czekoladę w kąpieli wodnej i łączymy ją z pozostałymi składnikami polewy. Mieszamy do połączenia składników. Jeszcze ciepłą polewę wylewamy na ciasto.