ßßß Cookit - przepis na Łopatka w galarecie.

Łopatka w galarecie.

nazwa

Wykonanie

Małe co nie co w galarecie na kanapkę . Musze przyznać że podniebienia mojej rodzinki są zadowolone.
Składniki
1 kg łopatki wieprzowej
5 ząbków czosnku
włoszczyzna
2 opakowania żelatyny ( na 2.5 l)
1 łyżeczka zmielonej gorczycy (nie koniecznie)
sól, pieprz
Wykonanie
- W większym garnku zagotować wodę , włożyć umytą włoszczyznę i pokrojoną w kostkę łopatkę.
gotować na wolnym ogniu do miękkości . Pod koniec gotowania dodać sól ,pieprz , gorczycę ,
posiekany czosnek Spróbować jeśli potrzeba doprawić.
- Ugotowaną włoszczyznę wyjąć , marchewkę, pietruszkę pokroić w kostkę , dodać do mięsa .
Odstawić z palnika.
- W gorącym roztworze rosołowo mięsnym rozpuścić żelatynę, dokładnie mieszać.
- Przestudzony roztwór wlać do butelki plastikowi ( 1 , 5 l) Wystudzić i odstawić do lodówki.
- Na drugi dzień rozciąć butelkę i łopatka w galarecie gotowa.
Rada: łopatka będzie się lepiej kroiła gdy żelatyny będzie więcej . Kolor mięsa będzie różowy jak
pokrojone i nasolone poleży w lodówce przez dobę,
Źródło:http://eligotowanie.blogspot.com/2014/03/opatka-w-galarecie.html