Wykonanie
Dzisiaj mam dla Was coś, co może być bardzo dobrą alternatywą dla tradycyjnej szarlotki-
tarta z
konfiturą jabłkową. Robi się ją bardzo łatwo a smakuje naprawdę wyśmienicie ;).Pamiętajcie, że do tarty należy użyć specjalnej blaszki (okrągłej, niskiej). Moja ma 26cm średnicy.-ok.260g
konfitury jabłkowej-450g
mąki-220g
masła w temperaturze pokojowej-125g
cukru-2
jajka-pół łyżeczki
proszku do pieczenia-łyżka
cynamonu-szczypta
soli-tłuszcz do wysmarowania blachyDo dużej miski przesiewamy
mąkę i
proszek do pieczenia. Dodajemy lekko ubite
jajka,
cukier,
sól,
masło, mieszamy, a następnie wyrabiamy ciasto, aż będzie miało miękką, jednolita konsystencję. Wyrabiamy kulę, zawijamy ją w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Po wyjęciu ciasta oddzielamy 1/3 masy. Resztę wałkujemy i przenosimy do wysmarowanej tłuszczem blaszki. Ciasto powinno wypełniać całą jej powierzchnię. Wierzch smarujemy
konfiturą, którą posypujemy
cynamonem. Resztę ciasta też wałkujemy i dzielimy nożem na paski grubości ok 1 cm. Układamy je "w kratkę" na
konfiturze.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 37 minut.Smacznego! ;)