Wykonanie
Obiad ten przygotowuje się tyle co trwa ugotowanie
ryżu. Można też pominąć
ryż wtedy jeszcze szybciej zajmie przygotowanie. W takie upały nie zawsze chce się jeść a już tym bardziej stać w gorącej kuchni, dlatego dziś przygotowałam szybkiego
kurczaka w glazurze słodko - pikantnej .** marynata jest lekko słodka i lekko pikantna.
Składniki :-
pierś kurczaka ( podwójna)-
ketchup pikantny 7 łyżek-
miód 3 łyżeczki-
sos sojowy ciemny 2 łyżeczki-
czosnek 1-2 ząbki-
imbir w proszku 1 łyżeczka-
chili (
pieprz cayenne) 2 - 3 łyżeczki-
oliwa do smażenia+
ryżPrzygotowanie:1.
Ketchup mieszam z
miodem,
sosem sojowym,
czosnkiem,
imbirem i
chili. Odkładam 4 łyżki sosu do innego naczynia.2.
Kurczaka myję, osuszam, oczyszczam, każdą połówkę kroję na 3 części ( przekrawam wzdłuż szerokości a nie długości).
Kurczaka nacieram marynatą. Dobrze by było odłożyć go do lodówki ale ja zazwyczaj nie mam czasu i też jest bardzo smaczny.3. Na patelnie wlewam troszkę
oliwy i wkładam
kurczaka wraz z marynatą, smażę najpierw na dużym ogniu a
potem zmniejszam go i nakrywam przykrywką.
Kurczak będzie dobry gdy będzie usmażony choć soczysty w środku.4.
Ryż gotuje.5.
Kurczaka zdejmuję z patelni, na patelnię wlewam odłożony sos ( 4 łyżki) i na dużym ogniu mieszając podgrzewam.6.
Kurczaka układam na talerzu, obok
ryż i polewam sosem.
Smacznego :)