ßßß Cookit - przepis na Walentynkowa Pavlova

Walentynkowa Pavlova

nazwa

Wykonanie

Składniki :
6 białek
300 g drobnego cukru
1 łyżeczka octu z białego wina
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
400 ml śmietany 30 % ( najlepiej płynnej)
cukier puder
owoce
Przygotowanie :
Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę.
Dodaję po łyżce cukru, nie przerywając miksowania.
Dodaję ocet oraz mąką ziemniaczaną i ponownie miksuję.
Na papierze do pieczenia rysuję okrąg o średnicy 21 cm.
Układam pianę w okręgu, zgarniając boki do góry.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 130 stopni , po 5 minutach - zmniejszam temperaturę do 100 stopni i piekę 3 godziny.
5 -10 min po wyłączeniu piekarnika uchylam lekko drzwiczki i studzę bezę przez ok 40 minut.
Kontynuuje studzenie po za piekarnikiem około 30-40 minut.
Śmietanę ubiłam na sztywno, dodałam 2 płaskie łyżki cukru pudru.
Ubitą śmietanę wyłożyłam na bezę , ułożyłam owoce opruszyłam cukrem pudrem.
I gotowe :)
Źródło przepisu : (klik)
Moje rady odnośnie pieczenia Pavlovej :
Źródło:http://myszkagotuje.blogspot.com/2015/02/walentynkowa-pavlova.html