Wykonanie
Składniki :6
białek300 g drobnego
cukru1 łyżeczka
octu z
białego wina1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej400 ml
śmietany 30 % ( najlepiej płynnej)
cukier puderowocePrzygotowanie :
Białka ze szczyptą
soli ubijam na sztywną pianę.Dodaję po łyżce
cukru, nie przerywając miksowania.Dodaję
ocet oraz
mąką ziemniaczaną i ponownie miksuję.Na papierze do pieczenia rysuję okrąg o średnicy 21 cm.Układam pianę w okręgu, zgarniając boki do góry.Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 130 stopni , po 5 minutach - zmniejszam temperaturę do 100 stopni i piekę 3 godziny.5 -10 min po wyłączeniu piekarnika uchylam lekko drzwiczki i studzę
bezę przez ok 40 minut.Kontynuuje studzenie po za piekarnikiem około 30-40 minut.
Śmietanę ubiłam na sztywno, dodałam 2 płaskie łyżki
cukru pudru.Ubitą
śmietanę wyłożyłam na
bezę , ułożyłam
owoce opruszyłam
cukrem pudrem.I gotowe :)Źródło przepisu : (klik)Moje rady odnośnie pieczenia Pavlovej :