Przepis na ciasto znalazłam na stronie Moje Wypieki (tu)Składniki :szklanka śmietany 18%3/4 szklanki drobnego cukru w temperaturze pokojowej2 i 1/2 szklanki mąki1/2 szklanki mleka200 g masła2 jajka w temperaturze pokojowej1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody1 łyżka aromatu waniliowegośliwki wegierkiPrzygotowanie :Masło wraz z mlekiem umieszczam w garnku i na małym ogniu podgrzewam, aż masło się rozpuści. Odstawiam by lekko przestygło i przelewam do szklanki.Mąkę przesiewam wraz z proszkiem do pieczenia i sodą.W dużej misce jajka roztrzepuje za pomocą rózgi, dodaję śmietanę, cukier i aromat waniliowy, mieszam aż wszystkie składni dobrze się połączą.Dodaję 1/3 mąki, mieszam, 1/3 mleka i mieszam i ponownie .. do wyczerpania mąki i mleka.Blachę smaruje masłem, wyłożyłam papierem do pieczenia.Przelałam ciasto do formy, ułożyłam połówki śliwek przeciętą częścią do góry.Wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 175 stopni na około 50 minut.