Wykonanie
Składniki :polędwiczka wieprzowa3 garści
suszonych grzybów ( u mnie głównie podgrzybki)300 ml
śmietany 18 procent
tymianek suszony
majeranek suszonykawałek
sera parmezanmakaron tagliatelle1
cebulaczosnek granulowany5 kropel
sosu sojowego ciemnegoPrzygotowanie :
Grzyby należy opłukać pod bieżącą
wodą. Następnie włożyć do garnuszka, zalać 2 szklankami wrzątku i dostawić na godzinę.Polędwiczkę myjemy, osuszamy, oczyszczamy, kroimy w cienkie paseczki, opruszamy
pieprzem,
majerankiem,
tymiankiem, oraz
czosnkiem.Obsmażamy na
oliwię. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na bok.
Grzyby odcedzamy, ale nie wylewamy
wody. Kroimy w paseczki.Na patelnię wkładamy drobno pokrojoną
cebulę, dodajemy łyżkę
oliwy. Chwilę podsmażamy, dodajemy
grzyby wraz z
wodą. Nakrywamy pokrywką i dusimy około 15 minut.Następnie dodajemy
śmietanę,
sos sojowy przyprawiamy
tymiankiem,
pieprzem,
solą i
czosnkiem. Dokładamy
polędwiczki i dusimy pod przykryciem 15 minut.Odkrywamy pokrywkę i na dużym ogniu redukujemy sos.Podajemy z
makaronem, posypujemy
startym serem.Smacznego :)