Wykonanie
Znowu coś, co już było, ale tym razem w odrobinę innej odsłonie ;) Wrzucam ten przepis po to, żeby rozwiać wątpliwości dotyczące pieczenia
spodu. Naprawdę wystarczy go tylko schłodzić :) Ja go piekłam, jak robiłam wersję mini, ponieważ uklepane schłodzone
spody mi się wtedy rozsypywały przy wyjmowaniu z foremki. W dużej formie nie ma potrzeby wyjmowania całego
spodu, wystarczy już po schłodzeniu całość pokroić i nakładać
łopatką. U nas niestety ciasto poleżało w biurze trochę ponad kwadrans po wyjęciu z lodówki i też już się rozpadało trochę ;) ale nikomu to nie przeszkadzało :) Zasłodziliśmy się niemiłosiernie :D tym bardziej idealne później było gorzko-
czekoladowe ciasto z
gruszkami ;) A
czemu to jest
kakaowo-orzechowa wersja? Po pierwsze dlatego, że zapomniałam kupić
masło ;) i musiałam jego niedobór czymś zastąpić, więc do
spodu dodałam krem
kakaowo-
orzechowy typu Nutella :) i miałam 2 małe puszki masy krówkowej, akurat jedna była
kakaowa, druga orzechowa :) Idealne połączenie z
bananami, bardzo polecam :)
BANOFFEE PIE
KAKAOWO-
ORZECHOWEskładniki na formę do tarty o śr. 30cm (u mnie "talerz" z mikrofalówki, której nie mam :) lub tortownicę 24-26cm:- 300g pełnoziarnistych
herbatników (mogą być zwykłe)- 50g
masła- 3 kopiaste łyżki kremu
kakaowo-
orzechowego (np. Nutella)- 5 średnich
bananów- ew. kilka kropli
soku z cytryny- 1 mała puszka masy krówkowej
kakaowej- 1 mała puszka masy krówkowej orzechowej- 1 duża zimna
śmietana kremówka (400g, 30%)-
żelatyna lub "usztywniacz" do
śmietany w proszku- ok. 2-3 łyżek gorzkiego
kakaoMasło rozpuścić.
Herbatniki bardzo drobno rozkruszyć (najlepiej w blenderze), dodać nutellę i
masło, dokładnie wymieszać. Przełożyć do sztywnej foremki i ugniatając dłonią, wylepić równą warstwą masy cały spód i boki. Wstawić na 1h do lodówki.
Banany obrać, pokroić w plasterki grubości ok. 0,5cm (mogą być cieńsze, jeśli chcesz), ewentualnie skropić
sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały zbyt szybko. Wyłożyć nimi cały spód z
herbatników.Masy
krówkowe przełożyć do rondelka, chwilę podgrzewając, dokładnie ze sobą wymieszać. Zalać mieszanką
banany ułożone na
herbatnikowym spodzie, ewentualnie wyrównać.Kremówkę ubić z usztywniaczem w proszku lub
żelatyną. W dowolny sposób wyłożyć na masę
krówkową. Ja do tego celu użyłam bardzo opornego wyciskacza do
ciastek ;)Całość oprószyć
kakao i schować do lodówki. Podawać od razu po wyjęciu z lodówki.
Trochę składników nam zostało, więc wylądowały w szklankach :) po czym powędrowały do naszej ulubionej sąsiadki :)