Wykonanie
Jeszcze kilka dni temu była jesień. Dzisiaj oszronione drzewa i pierwsze
płatki śniegu.A na zimno nie ma nic lepszego jak porządna dawka
słodyczy.To ciasto zaspokoi Waszą potrzebę na
cukier już po pierwszym kawałku. Po kolejnym będziecie w euforii :)A to wszystko bez pieczenia. Kilka minut pracy, godzina oczekiwania (wiem, wiem, to jest słabe) i jesteście w raju.Na spód:1 opakowanie
herbatników typu Digestive (225 g)70 g
masła, roztopionego1 tabliczka
deserowej czekolady (100 g)Na masę:2 tabliczki
czekolady (200g) – może być ciemna lub pół na pół z
mleczną1 puszka masy kajmakowej (do kupienia w każdym sklepie)Do
bitej śmietany:3
banany2 łyżki
soku z cytryny250-300 ml bardzo zimnej
śmietanki kremówki1-1,5 łyżki
cukru pudruodrobinę
kakao do posypania wierzchSpódPokrusz bardzo dokładnie
herbatniki (użyj tłuczka, śmiało!), a jeszcze lepiej wrzuć je do malaksera i zmalaksuj (czy jest takie słowo?;)). Teraz roztop w kąpieli
wodnej czekoladę i
masło. Wymieszaj z pokruszonymi
ciastkami i wyłóż całość na dno i boki tortownicy*. Wstaw do lodówki.MasaRoztop w kąpieli
wodnej czekoladę i wymieszaj ją z masą kajmakową. Aby uniknąć ewentualnych grudek najlepiej użyć miksera. Wyłóż masę na spód z
herbatników i ponownie wstaw do lodówki na ok 1 godzinę.
Bita śmietanaObierz i pokrój w plasterki
banany. Wymieszaj je z
sokiem z cytryny (nie pokryją się wtedy brązowym nalotem). Ubij
śmietanę na sztywną pianę a pod koniec ubijania dodaj
cukier puder. Następnie wymieszaj
śmietanę z częścią
bananów. Wyłóż
śmietanę z
bananami na masę kajmakową. Na wierzchu ułóż pozostałe
banany.Przed samym podaniem posyp deser gorzkim
kakao.Banofee przechowuj w lodówce. Pod warunkiem, że będzie co przechowywać po tym jak już spróbujesz kawałek i nie będziesz się mógł oderwać :)*zalecam tortownicę ok. 20 cm, ale może być większa. Wtedy deser będzie niższy.