ßßß Cookit - przepis na SEZAMOWA CUKINIA Z PAPRYKĄ

SEZAMOWA CUKINIA Z PAPRYKĄ

nazwa

Wykonanie

Znowu te same warzywa. Miałam ochotę na powtórkę z rozrywki, ale w ostatniej chwili stwierdziłam, że wykombinuję coś innego. I wykombinowałam :) Chociaż olej jest zakazany, wlałam odrobinkę głównie dla smaku i zapachu. Jak na taką ilość warzyw to jest naprawdę niewiele i można raz na dłuższy czas sobie na to odstępstwo pozwolić, już nie popadajmy w skrajności. Sezamu miało być mniej. Jak go sypnęłam, wyglądało na to, że jest go mało. Za to jak zaczęłam mieszać, nagle okazało się, że jest go strasznie dużo. Może nawet trochę za dużo ;)
(Dukan, faza II PW)
składniki na 2-3 porcje:
- 2 małe czerwone papryki
- 1 mała czerwona cebula
- 2 małe cukinie
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 płaska łyżka sezamu
- ok. 1/3-1/2 szkl. wody
Wok porządnie rozgrzać. Warzywa umyć i osuszyć. Cukinię pokroić w plasterki, paprykę w paski, cebulę drobno posiekać. Wlać łyżeczkę oleju do woka, wrzucić paprykę z cebulą i podsmażać mieszając. Dorzucić cukinię. Wstawić wodę żeby się zagotowała. Wlać ją do woka i cały czas mieszać aż do jej odparowania. Na koniec sypnąć ziarna sezamu, całość wymieszać i podawać.
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2010/05/Sezamowa-cukinia-z-papryka.html