ßßß Cookit - przepis na Tahini, domowa pasta sezamowa

Tahini, domowa pasta sezamowa

nazwa

Składniki

Wykonanie

Pin It
Tahini, czyli domowa pasta sezamowa, bez niej nie może się obejść żaden tradycyjnie przyrządzony hummus, czyli pasta z ciecierzycy. Przyda się też nam do przyrządzenia innych potraw rodem prosto z kuchni arabskiej. Przygotowanie pasty jest szalenie proste, a potem wystarczy tylko sięgnąć do lodówki i gotowe. Na pewno do kupnej pasty już nie wrócę, ta jest super.
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
1 szklanka sezamu
3 łyżki oleju sezamowego lub innego
opcjonalnie 1 łyżka zimnej wody
Wykonanie:
Sezam wysypujemy na suchą patelnię i prażymy go do uzyskania lekko złocistego koloru. Sezam powinien aromatycznie i delikatnie pachnieć. Uważajmy, bo bardzo łatwo go przypalić, a wtedy będzie gorzki.
Ziarenka odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Następnie przesypujemy je do blendera, miksujemy dodając po łyżce oleju. Kontynuujemy miksowanie, aż do uzyskania gładkiej masy. Gdyby pasta była za gęsta - powinna mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego - dodajemy do niej łyżkę zimniej wody i miksujemy.
Gotową pastę przekładamy do słoiczka i wkładamy do lodówki. Możemy ją przechowywać do 14 dni.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2016/03/tahini-domowa-pasta-sezamowa.html