ßßß Cookit - przepis na MOZZARELLA W OLIWIE

MOZZARELLA W OLIWIE

nazwa

Wykonanie

Po mozzarelli w karocy została mi prawie cała kulka sera i nie bardzo wiedziałam co z nią zrobić. To wsadziłam do słoika ;) Sporo pozmieniałam, bo użyłam tego, co miałam pod ręką i w innych ilościach niż w oryginale (tak na jeden słoik - na próbę). Poza tym przeczytałam ostatnio, że świeże listki bazylii gniją w oliwie. Sceptycznie do tego podchodzę, ale użyłam suszonej bazylii (świeżej i tak nie mam).
składniki:
- ok 200g mozzarelli
- jedna duża czerwona papryka
- suszona bazylia
- 3 ząbki czosnku
- świeżo zmielony pieprz
- oliwa do dopełnienia
Piekarnik rozgrzać do temp. 190-200°C. Umyte i pozbawione gniazd nasiennych papryki ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika na 20-25 minut, piec do lekkiego zbrązowienia skórki. Upieczoną paprykę przełożyć do foliowej torebki, ostudzić, obrać ze skórki, pokroić w paski. Obrany czosnek pokroić w cienkie plasterki, a ser pokroić w kostkę. W wyparzonych słoikach układać warstwami paprykę, ser, czosnek, bazylię. Ostatnią warstwę leciutko posypać pieprzem , zalać oliwą tak, aby przykryła wszystko, słoiki szczelnie zamknąć, wstawić do lodówki na co najmniej 7-8 dni.
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2008/08/Mozarella-w-oliwie.html