Wykonanie
Niespodzianką dla Shinju i Izy miało być ciasto. Zaraz po ogłoszeniu wyników upiekłam 3 i odechciało mi się dalszych prób, bo wyszły mi same zakalce. Ewidentnie miałam zły dzień. Później nie bardzo miałam kiedy piec itd,
potem święta, no i ostatecznie postanowiłam nie ryzykować, tylko dać dziewczynom coś zupełnie innego, mianowicie słoiki z mieszanką własnej
kawy z
kakao :) Ja wiem, że prawdziwa mokka to 1/3
espresso + 1/3 ciepłego
mleka + 1/3 rozpuszczonej
gorzkiej czekolady, ale takiej wersji instant nie potrafię zrobić ;) Pomysł zaczerpnęłam stąd . IMO to fajny prezent gwiazdkowy :) Tym bardziej przepraszam za spóźnienie. Obawiam się, że "dzięki" poczcie polskiej, dziewczyny dostały całość już bez warstw, dokładnie wymieszaną ;)
składniki na 12 porcji:- 1 szkl gorzkiego
kakao- 1 szkl
cukru pudru- 1/2 szkl
kawa rozpuszczalna "
espresso"- 1 szkl
mleka w proszku- 1/2 łyżeczki
soli- 1/2 szkl drobno posiekanej
czekolady deserowejDo czystego i suchego litrowego słoika (u mnie 2x0,5l) wsypywać po kolei warstwami:
kakao,
cukier,
kawę,
mleko w proszku i
sól, dopełnić posiekaną
czekoladą, szczelnie zamknąć słoik i dołączyć do niego karteczkę z instrukcją:"Zawartość słoika wymieszaj misce. Żeby zrobić jedną porcję, rozpuść 1/3 szklanki mieszanki w 1 szklance gorącej
wody.Całość przechowuj w szczelnym pojemniku."