ßßß Cookit - przepis na ŚLEDŹ Z ŻURAWINĄ I MIGDAŁAMI

ŚLEDŹ Z ŻURAWINĄ I MIGDAŁAMI

nazwa

Wykonanie

Zacznę od tego, że to najlepszy śledź, jakiego kiedykolwiek jadłam! Na 100% pojawi się na naszym wigilijnym stole i nie tylko :)
Prawdopodobnie sama nigdy bym na taki pomysł nie wpadła, ale Tata niedawno zaczął kupować śledzia z żurawiną, migdałami i brzoskwinią, którym się zachwycał. Ja postanowiłam pierwszy raz w życiu przygotować go sama i zaczęło się szukanie przepisu. Dokładnie na to, co Tata kupował nie znalazłam, ale na forum podpowiedziano mi inny. O wiele lepszy! Polecam od razu zrobić podwójną porcję, zobaczycie, że szybko zniknie :)
składniki na 1 słoik:
- 1 słoik filetów śledziowych w occie*
- 1 średnia lub duża cebula
- ok. 100g suszonej żurawiny
- ok. 50g płatków migdałów
- olej
- pieprz
Żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut, po czym odsączyć i poczekać, aż przestygnie. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na małej ilości oleju, ostudzić. Wylać octową zalewę śledzi, filety opłukać i osuszyć. Zdjąć z nich skórę, pokroić na mniejsze kawałki (ale niezbyt drobno). Można wymieszać wszystkie składniki razem, albo układać warstwami, jak ja: w słoiku od śledzi układać rybę, żurawinę, migdały, cebulę i sypać pieprzem. Powtarzać, aż skończą się składniki (a słoik się zapełni). Zalać olejem i odstawić do lodówki na 3 dni.
Następnego dnia już są bardzo dobre, ale po 3 dniach są rewelacyjne :) A później już nie ma po nich śladu ;)
*u mnie Bismarck z Tesco - bardzo polecam, bo są o połowę tańsze (szczególnie teraz) od innych tego typu wyrobów, a smakują tak samo
źródło(przepis bez migdałów): mniam mniam
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2012/12/Sledz-z-zurawina-i-migdalami.html