Wykonanie
Lubię
śledzie, dlatego wciąż szukam i wypróbowuję nowe przepisy. Te
śledzie to najlepsze i najpyszniejsze
śledzie jakie można sobie wyobrazić. Polecam zjeść na 3-ci dzień, wtedy są idealne, choć podobno już po jednym dniu są dobre. Idealne na sylwestra, czy inną imprezę. Wszak wiadomo, że
śledzik lubi pływać :) źródło1 słoik
śledzi w occie (u mnie
śledzie marynowane w occie z
cebulą)1 duża
cebula80-100 g
suszonej żurawinyolejpieprzCebulę obieramy, kroimy (najlepiej w półksiężyce). Smażymy na
oleju, studzimy.
Żurawinę zalewamy wrzątkiem. Po kilku minutach odcedzamy na sitku i studzimy.
Śledzie wyciągamy ze słoika, osuszamy papierowym ręcznikiem. Jeśli mają skórkę to ją ściągamy. Będziemy wykorzystywać ten sam słoik, więc wylewamy
ocet i dodatki. Kroimy
śledzie na mniejsze części ( ja każdy płat kroiłam na 3-4 części). Posypujemy
pieprzem.W słoiku układamy naprzemiennie:
cebula,
śledź,
żurawina. Na koniec zalewamy wszystko
olejem, tak by
śledzie i
cebula były przykryte. Odstawiamy do lodówki na 3 dni.
Przepis dodaję do akcji,,