ßßß
składniki na 6 porcji:- 50g masła- 50g podgardla lub słoniny- 1 duża cebula- 2 łyżki mielonej słodkiej papryki- 2 łyżki mielonej ostrej papryki- 1 łyżka wędzonej papryki- 3 nogi kurczaka (oddzielnie udka i pałki - razem 6 kawałków)- 1 łyżeczka octu winnego (u mnie białego, ale może być też czerwony)- sól i pieprz- ½ szkl śmietany 18%- 1 łyżka mąkiPodgardle lub słoninę i cebulę pokroić w kostkę.Na dużej patelni rozpuścić masło, dodać pokrojone podgardle lub słoninę.Gdy się zrumieni, dodać cebulę. Zeszklić i obsypać przyprawami.Dokładnie wymieszać i ułożyć kawałki kurczaka.Wlać ½ szklanki wrzącej wody, dodać łyżeczkę octu.Przykryć szczelnie i dusić na małym ogniu 30-40 minut.Jeśli sos odparuje, można w międzyczasie dodać więcej wody.Mąkę rozmieszać w kubku z 2-3 łyżkami sosu, powoli dodawać śmietanę.Taką mieszanką zalać kurczaka, obrócić go, wymieszać sos.Znowu przykryć i dusić jeszcze ok. 20 minut, aż mięso będzie miękkie.
źródło: CinCin
wtorek, 02 grudnia 2014, adrijahpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku .Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)Dziękuję :)A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź .TrackBack