Wykonanie
« Knekkebr 248 d - norweskie ...Kaiserschmarrn - omlet ... »Już dawno kusiła mnie babka majonezowa, ale jakoś nie było okazji, żeby ją upiec. Zawsze w święta były inne wypieki, które z nią wygrywały. Nie tym razem :) Karmel-itka zaprosiła do wspólnego pieczenia tejże babki, więc się przyłączyłam. Nie chciałam dodawać aromatów ani barwników, ale też nie chciałam takiej zwykłej babki. Stąd czereśniowa niespodzianka w środku :)
składniki na 1 babkę:- 4
jajka- 3/4 szkl
cukru- 1 szkl
mąki pszennej- 1/2 szkl
mąki ziemniaczanej- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 4 łyżki
majonezu- ok. 1 szkl
czereśni bez ogonków i pestek, przepołowionych
lukier:-
cukier puder (ok. 1 szkl)-
mleko (ok. 2-3 łyżeczek)
Białka oddzielić od
żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli dodawać
cukier.Dalej ubijając, dodawać po jednym
żółtku.Przesiać do masy obie
mąki i
proszek do pieczenia. Delikatnie połączyć.Dodać
majonez, wymieszać.Przelać połowę ciasta do wysmarowanej tłuszczem lub silikonowej foremki do babki.Ułożyć połówki
czereśni, przykryć pozostałym
ciastem.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C na ok. 50 minut (do suchego patyczka).Ostudzić.Wystudzoną babkę pokryć lukrem i zostawić na godzinę, żeby zastygł.
źródło: blog W kuchni Karmel-itkisobota, 21 czerwca 2014, adrijahpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku .Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)Dziękuję :)A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź .TrackBackKomentarze