ßßß
CUCA DE MAÇÃ - brazylijska szarlotka z kruszonkąskładniki na tortownicę o średnicy 30cm (u mnie kwadratowa foremka 25x25cm)3 dojrzałe jabłkasok z cytrynykruszonka:- 6 łyżek mąki- ½ szkl cukru- 1 łyżeczka cynamonu- 4 łyżki masła (zimnego, pokrojonego w kostkę)ciasto:- 4 jajka- 2 szkl cukru (dałam 1½, ale dla mnie to nadal za dużo)- 4 łyżki masła- ½ szkl tłustego mleka- 3 szkl mąki- 1 łyżka proszku do pieczeniaPrzygotować kruszonkę: wszystkie składniki posiekać razem lub rozcierać rękami, do utworzenia się ładnych grudek. Schować do lodówki.Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w plastry (u mnie ok. 0,5cm grubości). Skropić sokiem z cytryny, żeby nie zbrązowiały i odstawić.Białka oddzielić od żółtek, żółtka wrzucić do dużej miski razem z cukrem i masłem. Ubijać, do uzyskania jednolitej, kremowej masy. Wmieszać na małych obrotach mleko, po czym dalej mieszając, dodawać po ½ szklanki mąki. Wmieszać proszek do pieczenia.Białka ubić na sztywno, delikatnie, partiami dodawać do ciasta bardzo dokładnie, ale ostrożnie wymieszać.Formę posmarować tłuszczem i obsypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia.Przelać ciasto, wygładzić powierzchnię. Na wierzchu ułożyć dość ciasno plasterki jabłek. Całość zasypać kruszonką.Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 35-40 minut* lub do zbrązowienia wierzchu i suchego patyczka.Po upieczeniu studzić w foremce, na kratce.*Ja piekłam 70 minut, po czym okazało się, że mam włączony termoobieg i ciasto cały czas było płynne w środku. Wyłączyłam go i dopiekałam jeszcze 15 minut.

źródło: Flavors of Brazil